solar energy, solar panels, photovoltaics-862602.jpg

Despre Panouri

Ai întrebări despre panourile fotovoltaice sau vrei să afli mai multe despre miturile frecvente legate de panourile fotovoltaice? Iată răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre panouri fotovoltaice la care îți oferim un răspuns corect și detaliat din experiența noastră.

MITURI SI CURIOZITATI

Panourile fotovoltaice functioneaza si in zilele cu umbra, dar vor produce mult mai putina energie, productia unui panou fotovoltaic fiind influentata in mod direct de cantitatea de lumina (fotoni) pe care o poate absorbi. Recomandam ca panourile fotovoltaice sa fie montate intr-o zona in care soarele bate cat mai mult de-a lungul zilei. Daca exista ramuri care blocheaza razele solare, umbrind panourile, este recomandat sa fie inlaturate. Uneori e normal ca suprafata panourilor fotovoltaice sa nu fie posibil sa fie in bataia soarelui intreaga zi. Macar in intervalul orar 10 – 14 asigurati-va ca panourile nu sunt umbrite. In aceasta perioada a zilei, sistemul fotovoltaic va produce cea mai mare parte a energiei, deoarece soarele se afla in cel mai potrivit unghi fata de panouri.
Chiar si iarna nu ar trebui sa va ingrijorati cu privire la eficienta panourilor fotovoltaice. Temperatura nu le afecteaza. Ziua mai scurta va avea un efect proportional de reducere a cantitatii de energie produsa de panourile fotovoltaice. In cazul in se depune zapada intr-un strat foarte subtire aceasta va avea un impact redus asupra eficientei panourilor fotovoltaice deoarece lumina reuseste sa strabata, producand astfel energie. Daca au loc caderi masive de zapada si e posibil, indepartati stratul de zapada regulat pentru a asigura productia de energie regenerabila Daca nu puteti indeparta, asteptati prima raza de soare sau crestere a temperaturii si imediat zapada de pe suprafata panoului se va topi treptat.
Unghiul de incidenta al luminii solare se modifica de la o ora la alta dar si de la un anotimp la altul. Pentru asigurarea unui randament maxim anual unghiul optim de inclinare a panourilor pentru Romania este de aproximativ 30° fata de orizontala. In practica, se recomanda un unghi de inclinare mai mare (aprox. 45°) care va favoriza productia energiei electrice pe timpul iernii si autocuratarea de praf si impuritati. Exista si situatii speciale cand panourile fotovoltaice se monteaza in plan orizontal fara incliniare si in aceasta situatie panourile captand energie solara.
Sistemele fotovoltaice de calitate sunt astfel construite incat se curata singure atunci cand ploua. Totusi, este important de notat ca cel mai mic obstacol intre panou si soare va reduce semnificativ capacitatea intregului sistem de a produce energie. Pentru ca panourile fotovoltaice se pot crapa daca intra in contact cu apa rece dupa ce au fost incalzite de lumina solara, este indicat sa fie curatate seara. Cand se formeaza gheata uneori iarna, recomandam sa nu interveniti. Se va topi singura odata cu aparitia soarelui. In mod contrar s-ar putea deteriora suprafata panourilor, reducandu-le eficienta.

Sistemul fotovoltaic OFF-GRID este un sistem deconectat de la retea, independent de reteaua nationala de electricitate.

Sistemul fotovoltaic OFF-GRID se poate monta acolo unde conectarea la retea este imposibila. Principala diferenta intre cele doua sisteme fotovoltaice este faptul a un sistem fotovoltaic OFF-GRID are nevoie de acumulatori pentru a stoca energia produsa pe timpul zilei.

Sistemul fotovoltaic ON-GRID este pe de alta parte, un sistem conectat la retea, la sistemul national de electricitate. Acest tip de sistem fotovoltaic poate fi utilizat fara acumulatori, energia produsa fiind consumata direct atunci cand este produsa sau transmisa cate SEN.

Acumulatorii se pot utiliza optional pentru sistemele fotovoltaice ON-GRID dar sunt parte obligatorie a sistemului fotovoltaic OFF-GRID. Energia produsa pe timpul zilei de panourile fotovoltaice este stocata in baterii/acumulatori de unde este consumata ulterior.

Majoritatea panourile fotovoltaice comercializate de Sisteme Fotovoltaice Romania SRL au o garantie de functionare de 25 de ani (pentru mai multe detalii va rugam sa verificati fisele tehnice ale fiecarui produs in parte).

Din punct de vedere al randamentului de conversiei al enegiei luminii solare in energie electrica cele mai eficiente panouri fotovoltaice sunt cele cu celule din siliciu cristalin – monocristaline – fiind si cele mai raspindite la ora actuala. Majoritatea panourilor fotovoltaice cu siliciu cristalin au o eficienta de aproximativ 14-15%, dar sunt si cativa producatori de panouri cu celulele din siliciu monocristalin care comercializeaza panouri cu o eficienta de pina la 18-19%. Avand in vedere ca resursa din care se produce energia electrica este gratuita (energia solara) acest parametru nu este determinant in alegerea tipului panoului fotovoltaic. Pe langa randamentul de conversie al energiei solare trebuie avute in vedere pretul pe wat, coeficientul de variatie al puterii in functie de temperatura, comportarea in functie de spectrul luminii, aplicatia, etc. Totodata trebuie tinut cont de experienta, renumele, capacitatea tehnica si financiara a fabricantului si furnizorului, conditiile de asigurare a garantiei astfel incit sa avem certitudinea ca panourile sunt de origine controlata iar parametrii de functionare corespund cu datele din fisa tehnica a produsului, iar produsul nu este contrafacut.
Pentru asigurarea expunerii directe la lumina solara a panourilor, este de preferat ca aceastea sa fie orientate catre directia Sud. Ideal, la proiectarea acoperisului ar trebui sa se tina seama de acest aspect dar si de unghiul optim de inclinare al panourile fotovoltaice. Totusi nu trebuie sa va ingrijorati daca acoperisul dvs. nu este orientat exact catre Sud pentru ca pierderile de randament sunt mai mici de 5% daca panourile sunt orientate oriunde intre Sud-Est si Sud-Vest. Frumusetea naturii consta si in faptul ca Soarele lumineaza diferit in fiecare dintre cele 4 anotimpuri, Pamantul se roteste asa ca intotdeauna e mai bine sa avem panouri fotovoltaice montate cum a fost posibil mai bine, decat deloc.
Ambele variante sunt viabile. Clienții rezidențiali aleg de regulă panourile monocristaline – pe care le montează pe acoperiș. Însă, dacă dispuneți de suficient spațiu la sol — într-o zonă expusă la lumina soarelui, atunci puteți la fel de bine să optați pentru montarea panourilor la sol.
Pentru acoperiș, recomandăm panourile fotovoltaice monocristaline, datorită eficienței lor în raport cu spațiul pe care îl ocupă. Vă recomandăm să bugetați aproximativ 6m2 pentru fiecare 1KW de energie. Respectiv, pentru un kit de 3KW, veți avea nevoie de aproximativ 18m2

Exista mai multe sisteme (cleme, clipsuri, suruburi), insa sistemul standard este prinderea cu suruburi, urmata de aplicarea unor sisteme speciale de etanseizare si ermetizare. Sistemul de prindere cu suruburi implica, desigur, si gaurirea – insa gaurile sunt izolate si nu permit umiditatii sa treaca.

Pentru alte întrebări legate de panourile fotovoltaice sau mituri frecvente despre panourile fotovoltaice, nu ezitați să ne contactați acum.

Scroll to Top