hand, magnifying glass, earth-1248053.jpg

faq

AUTORIZARE ANRE, PROIECTARE , FURNIZARE TEHNOLOGIE, SUPORT

Sisteme Fotovoltaice Romania SRL – dezvolta proiecte de calitate care cuprind tehnologii pentru generarea de energie electrică și căldură folosind vânt, soare, biomasă, hidroenergie sau energie geotermală. Deoarece toate acestea au devenit parte integrantă a politicilor energetice din numeroase țări, recunoaștem importanța proiectelor de Energie Regenerabila realizate corect. La nivel mondial, industria energiei regenerabile generează miliarde de euro în cifră de afaceri. Oricât de diverse sunt țările, la fel este și potențialul și accentul politicilor energetice atribuite acestor tehnologii. Compania noastră folosește experți la fiecare nivel de dezvoltare, asigurând un avantaj imbatabil, lucrând proiecte fezabile, bancabile și cu rentabilitate a investiției pe termen lung.

BRANSAMENTE si POSTURI DE TRANSFORMARE:

Branșamentul electric poate fi clasificat în funcție de:

  1. Tensiune
    • Bransamentul electric monofazat cu tensiunea nominala U=230V
    • Bransamentul electric trifazat cu tensiunea nominala U=400V
  2. Traseu
    • Branșamentul electric subteran
    • Branșamentul electric aerian
  3. Rețea existentă
    • Branșamentul electric direct din rețea
    • Branșamentul electric care necesită extindere de rețea
  4. Numărul de consumatori
    • Branșamentul electric simplu(un singur consumator final)
    • Branșamentul electric comun(ex.: duplex, blocuri, etc)
  5. Tip montaj
    • Branșamente aeriene – asigură legătura pe cale aeriană între rețeaua electrică și firida de distribuție/bloc de măsură
    • Branșamente subterane – presupun alimentarea unei firide de branșament/bloc de măsură prin cablu electric subteran:
      – direct din cablul rețelei electrice subterane(LES)
      – dintr-o firidă de rețea existentă
      – sau dintr-o rețea aeriană(LEA)
      *Operatorul de distribuție va oferi soluția de alimentare pe cale aeriană sau subterană prin Avizul Tehnic de Racordare.
După discuția inițială, în care vom trece împreună prin detaliile proiectului tău, vom reveni cu o ofertă de preț. Fiecare proiect(instalație electrică sau branșament electric) are anumite variabile care trebuie clarificate înainte să putem face o ofertă de preț. Pașii de asemenea diferă pentru fiecare serviciu. Trebuie să știi că indiferent de tipul proiectului, noi ne vom ocupa pentru tine de realizarea dosarului și opțional(fără costuri suplimentare) și de depunerea acestuia, cu acordul tău.

Acte necesare pentru branșament electric

  • cerere de racordare
  • C.I./C.U.I. (persoane fizice / business)
  • act de proprietate(certificat urbanism/autorizație de construire/CF construcție/adeverință primărie)
  • plan de încadrare în zonă
  • plan de situație al obiectivului existent/propus
  • Instalații electrice industriale / linii de producție
  • Tablouri electrice avansate
  • Iluminat public
  • Sisteme monitorizare
  • Sisteme detecție (incendiu, aer viciat etc)

Poți primi aviz nefavorabil dacă există linii aeriene/subterane sau alte instalații ale operatorului de distribuție/transport pe terenul sau în imediata vecinătate a terenului unde se dorește realizarea construcției. Soluțiile oferite de operatorul de distribuție sunt:
  • Schimbarea poziției obiectivului propus la distanțe minime precizate de operatorul de distribuție față de instalațiile electrice existente;
  • Păstrarea poziției obiectivului dumneavoastră cu condiția executării contra cost a unor lucrări de modificare a instalațiilor rețelei electrice rezultate dintr-un studiu de coexistență. Aici putem interveni în ajutorul dumneavoastră cu demararea tuturor procedurilor necesare.

Branșament monofazat
Racordarea electrică monofazată este folosită în special în cazul consumatorilor casnici (rezidențiali). Energia electrică este furnizată printr-o singură fază și permite doar utilizarea receptoarelor monofazate. Puterea unui branșament monofazat poate ajunge, de regulă, până la o putere de aproximativ 7kW.

Branșament trifazat
Este utilizat atât de consumatorii casnici (de regulă case) cât și de consumatorii industriali. Acesta permite echilibrarea puterii electrice pe trei faze, prin urmare puterea simultan absorbită de către receptoare va fi mai mare.

Avantaje sistem electric monofazat față de unul trifazat:
● Costuri de racordare mai mici.
● Costuri de realizare a instalatiei de utilizare mai mici.

Avantaje sistem electric trifazat față de cel monofazat:
●  Permite puteri simultan absorbite mai mari.
●  Permite alimentarea și utilizarea receptoarelor trifazate.

Ce să aleg?
După ce discutăm detaliile proiectului tău și stabilim puterea necesară, îți vom recomanda branșamentul potrivit.

Avizul tehnic de racordare
Constituie avizul scris, valabil numai pentru un anumit amplasament, care se emite de către operatorul de rețea la cererea unui consumator, asupra posibilităților și condițiilor de racordare la rețeaua electrică.

Avizul de amplasament
Este răspunsul scris al operatorului de rețea la cererea unui solicitant, în care se precizează punctul de vedere față de propunerea de amplasament a obiectivului solicitantului referitor la îndeplinirea condițiilor de coexistență a obiectivului cu rețelele electrice ale operatorului.

Branșamentul electric este instalația electrică de joasă tensiune, care este executată de la linia electrică a furnizorului / distribuitorului de energie electrică până la consumator.

Demarcarea dintre furnizorul de energie electrică și consumator o reprezintă contorul electric.

Serviciile noastre, în strânsă legătură cu branșamentele:

  • branșamente electrice monofazate și trifazate
  • proiectare & execuție branșamente electrice (+verificare & audit)
  • extinderi de rețea &posturi de transformare
  • prize de pământ și paratrăsnet (verificare periodică firme)

1. Obținerea documentației
Pentru realizarea branșamentului electric la rețea, aveti nevoie de obținerea Avisului de Amplasament (dacă este cazul) și obținerea Avizului tehnic de racordare.
2.Realizarea instalației de racodare
Instalarea elementelor componente și a contorului se face conform documentației obținute anterior.
3.Racordarea la rețea
Racordarea la rețea o reprezintă finalizarea procesului de Proiectare, Execuție și Branșament, de la VIS la BEC.

Părțile principale ale branșamentului electric sunt:

  • branșamentul electric propriu-zis, care constituie legătura de la rețeaua electrică până la
  • blocul de măsură/firida de branșament;
  • blocul de măsură și protecție (prescurtat BMP) sau firida de branșament (utilizată pentru un branșament comun) este principala componentă a branșamentului, în care se realizează măsurarea energiei electrice prin intermediul unui contor electric, dar și protecția instalației utilizatorului prin intermediul disjunctoarelor/întrerupătoarelor și a altor dispozitive de protecție. Acest echipament este montat, de regulă, la limita de proprietate a utilizatorului cu acces din domeniul public.

Instalatiile electrice de medie tensiune sunt acele instalatii care functioneaza la tensiuni mai mari de 1KV, respectiv la tensiuni de 6KV, 10KV sau 20KV. În functie de modul în care se realizeaza aceste instalatii acestea pot fi de doua categorii: aeriene sau subterane. Liniile electrice aeriene de medie tensiune (LEA mt) se realizeaza cu stalpi de beton de tip vibrati centrifugati sau precomprimati, pe care se monteaza accesoriile de sustinere a conductoarelor electrice, si anume console, izolatori si alte elemente. Conductoarele electrice aeriene de medie tensiune, de diferite sectiuni, sunt special realizate pentru aceste scopuri. Liniile electrice subterane de medie tensiune (LES mt) se realizeaza prin pozarea subterana a cablurilor electrice de medie tensiune. Deasemenea, pot exista situatii în care cablurile electrice de medie tensiune sunt pozate aparent, pe stelaje metalice sau pe alte accesorii. Posturile de transformare, o parte componenta deosebit de importanta a instalatiilor electrice de medie tensiune, sunt cele în care se realizeaza transformarea tensiunii de alimentare, din nivelul de medie tensiune, în cel de joasa tensiune, utilizat de majoritatea receptoarelor de energie electrica. Acestea, în functie de modul de montaj si amplasare, pot fi de tip aerian (PTA), subteran (PTS) sau în cabina zidita (PTZ), respectiv în anvelopa de beton sau de metal (PTAb). Partile componente ale posturilor de transformare sunt celulele de medie tensiune (6, 10 sau 20KV), transformatoarele si respectiv tablourile cu aparatajul de joasa tensiune (0,4KV). Deosebit de importante în constructia instalatiilor de medie tensiune, fie în constructie aeriana sau subterana sunt realizarea accesoriilor, si anume racordurile la aparataje (capete terminale de medie tensiune), mansoanele pentru situatiile speciale respectiv conexiunile.

Posturile de transformare sunt acele stații care au rolul de a transforma și distribui energia electrică de medie tensiune în energie electrică de joasă tensiune, către consumatorii casnici sau industriali. Acestea pot fi montate atât aerian, cât și subteran.

Postul de transformare este format din mai multe elemente componente:

  • Transformatorul de putere
  • Bare de tensiune
  • Întrerupător general
  • Separator general
  • Siguranțe fuzibile

PT Aeriene
Cele mai răspândite posturi de transformare în mediul rural, sunt posturi de transformare aeriene montate pe unul sau de doi stâlpi.

PT Supraterane
Acetse tipuri de posturi de tranformare pot fi prefabricate și apoi instalate pe locație. Aceste Posturi de transormare pot fi de tip structură metalică (PTM) sau anvelopă de beton (PTAB).

 PT Producatori energie
Producătorii de energie regeneragilă (prosumatori sau producatori) cu o capacitate de producție industrială au nevoie de echipamente pe măsură, pentru a putea da energie în rețea în siguranță.

Aceste posturi de transformare se realizeazà pe unul sau doi stâlpi de beton sau de lemn si se utilizeazà pentru distributia energiei electrice n mediul rural, racordându-se la capatul unei derivatii dintr-o linie trifazatã de 6,10, 15 sau 20 kV. Lina de alimentare a postului intra la transformator prin separator, montat pe acelasi stâlp sau pe un stâlp al derivatiei în amonte fat de postul de transformare si prin sigurante fuzibile montate pe un cadru de sigurante în imediata apropiere a transformatorului. Transformatorul se monteaza fie pe o platforma , fie în sistemul agätat . Puterea transformatorului ce se instaleazã în PTA poate fi de la 20 kVA la 250 kVA.

Sunt realizate pentru alimentarea cu energie electrica a retelelor de joasa tensiune din centrele urbane sau din incinta întreprinderilor industriale, a santierelor sau a consumatorilor cu caracter temporar.

În functie de destinatia si puterea transformatorului s-au asimilat mai multe variante de posturi de transformare n constructie metalicã, de la PTM-1 la PTM-7.

Toate variantele sunt în executie de exterior, instalarea PTM se face fie pe fundatie de beton (PTM-1 – PTM-4), fie pe sine de cale feratà montate pe traverse de lemn, posturi de transformare tip santier (PTM-5), fie direct pe un teren solid, posturi de transformare semimobile (PTM-6), sau pe fundatii consolidate, posturi de transformare tip urban (PTM-7).

PTM se racordeazà în cablu sau aerian pe partea de înaltà tensiune si numai n cablu pe partea de joasã tensiune.

Echipamentul postului se monteazã în una sau mai multe cabine metalice din tabla de otel ambutisatã, eventual împartità în compartimente.

Transformatorul de fort se monteaza fie n interiorul cabinei metalice (PTM-1 si PTM-4). fie în exterior (PTM-5 si PTM-6).

Posturile de transformare prefabricate în anvelopă de beton din gama ROBUST sunt posturi de distribuţie publică sau industriale, folosite în reţelele de medie tensiune (până la 20 kV) în buclă sau radiale, cu transformatoare de putere cuprinse între 16 şi 3150 kVA.

Aceste posturi de transformare, sunt echipate complet din fabrică, cu tot aparatajul electric de medie şi joasă tensiune, inclusiv cu dispozitive destinate protecţiei prin relee, măsurării energiei electrice active şi reactive, teleconducerii reţelei, precum şi cu circuitele de servicii proprii.

Posturile de transformare sunt concepute pentru a fi uşor transportabile la locul de instalare, punerea în funcţiune făcându-se într-un timp foarte scurt şi la costuri minime. Practic instalarea se reduce la amenajarea terenului, racordarea cablurilor şi a prizei de pământ.

  • Postul de transformare se livrează complet echipat din fabrică.
  • Acţionarea echipamentelor se face din interior sau exterior conform configurației alese.
  • Grad de protecţie IP 43, IP45 sau IP54.
  • Clasă termică anvelopă 10 K.

Proiectarea si Executarea Instalatiilor Electrice:

Proiectarea instalatilor electrice este un proces complex, care implica identificarea nevoilor si cerintelor de energie ale unei cladiri sau constructii, alegerea materialelor adevate si dimensionarea sistemului de alimentare cu energie electrica, in conformitate cu regulile si standardele de siguranta.

  • planul arhitectural al cladirii in format editabil (compatibil autocad)
  • lista cu consumatorii electrici care vor fi alimentati
  • pozitia consumatorilor electrici
  • cerinte ale beneficiarului
  • stabilirea fazei de proiectare instalatii electrice (DTAC, PTh sau PT+DDE)
  • predarea proiectului
  • realizarea proiectului de instalatii electrice

Echipa noastra de proiectarea a instalatiei electrice iti poate oferi pachetul complet, la nivel PT + DE (Proiect tehnic și Detalii de executie), ducand astfel proiectul tau de la „dorinta” la „planuri” gata de a fi puse in aplicare.

Realizarea proiectului instalației electrice – Planul, în sine, este o schemă tehnică prin care se va stabili clar punctul de intrare al alimentării cu energie eletrică, dispunerea panoului electric, traseele conductorilor electrici și poziționarea dozelor de ramificație, tabloul de distribuție , amplasarea prizelor și întrerupatorelor și pozițiile pentru lămpi de tavan sau aplice de perete.

Definirea planului electric – Planul electric este necesar pentru a ști exact unde se vor realiza șanturile în ziduri pentru viitorul traseul electric și găurile pentru montarea întrerupătoarelor și prizelor. Acest plan are rolul de a determina pe unde se vor face traversările pe pereți sau pe tavan, de la doze la locul de instalare a corpurilor de iluminat. Tot în acest plan se va stabili ordinea în care se vor trage în tuburile de protecție (copex) conductorii electrici și cum se vor face legăturile în doză și de asemenea, se va stabili ce metode de izolare a conductorilor se va folosi.

Identificarea consumatorilor
– Această etapă are ca rol stabilirea tipului de conductori și a aparatujului folosit. Dimensionarea circuitelor pentru prize este vitală pentru că acestea duc greul oricărei instalații electrice. Partea de circuite pentru iluminat este protejata din start daca optăm pentru tehnologia LED. Prizele pot fi supuse la consumuri mari, asa că, cel mai indicat este să apelăm la ajutorul specialiștilor pentru stabilirea corectă a dimensiunii conductorilor.

Calcul pentru necesarul de consum – După ce a fost identificată valoarea însumată și un maxim posibil al consumului pe un circuit, se vor monta conductori care pot suporta perfect încărcarea la care sunt supusi. Este recomandat conductorul să aibă miezul din cupru, plin. Secțiunile clasice pentru case sunt suficiente la o valoare de 2,5mm2 pentru circuitele ce alimentează prizele, iar pentru iluminat de 1,5mm2, cu o lungime de cel mult 25 de metri de la panoul electric la priză.

Stabilirea amplasării consumatorilor pentru definirea circuitelor electrice
– La acest pas se stabilește unde vor fi amplasați consumatorii principali ai casei:amașina de spălat rufe, cea pentru vase, frigiderul, hota, cuptorul electric, plita electrică, aparatura electrocasnică mică și practic tot ce se conectează la o priză. După ce stabilim clar această dispunere, traseele instalației electrice se configurează, așa că vor fi circuite electrice pentru prize, pentru iluminat, dar și circuite electrice special realizate pentru consumatori mari (cuptor electric, aparat de aer codiționat, plită electrică etc).

Menținerea unui plan electric în normative – Fiecare etapă de lucru, începând cu proiectarea, execuția, verificarea și predarea în utilizare a instalațiilor electrice, trebuie să fie guvernată de siguranța în lucru a personalului angajat și respectarea normelor de mediu. Așa că, atât pentru proiectare cât și pentru execuție vă recomandăm să apelați la ingineri și electricieni autorizați.

ANALIZA PLANULUI

În primul rând, echipele noastre vor analiza planul instalației electrice și a materialelor necesare, pentru a eficentiza cât mai mult etapa de instalare efectivă. În aceasă etapă se întocmește și devizul lucrării

PREGĂTIRE & INSTALARE

Execuția efectivă a lucrării: După marcarea traseelor și pregătirea tuturor materialelor, se trece la instalarea efectivă a tuturor componentelor, de la panou electric până la ultima priză.

CUPLARE LA REȚEA

Orice proiect este finalizat după cuplarea consumatorului la rețea, si se face efectiv predarea-primirea lucrări și punerea în funcțiune. Se vor emite Procesul Verbal de recepție, Garanția și Certificatul de conformitate pentru materiale

Echipa Sisteme Fotovoltaice Romania SRL este gata să îți ofere toată expertiza noastră, pentru ca execuția instalației electrice să fie realizată profesionist, conform legii și cu cât mai puține bătăi de cap.

Recomandăm beneficiarului să solicite operatorului de rețea înformații privind condițiile de realizare a racordării la rețea a unui anumit loc de consum.

De reținut: La solicitarea utilizatorului, operatorul de retea are obligatia de a oferii, gratuit, informatii generale privind: necesitatea obtinerii unui aviz de amplasament sau a elaborarii unui studiu de solutie, daca este cazul, posibilitatile de racordare la reteaua proprie a instalatiilor aferente locului de consum, actiunile pe care trebuie sa le intreprinda utilizatorul si documentele aferente necesare, specifice fiecarei etape a procesului de racordare, tarifele in vigoare practicate de operatorul de retea pentru emiterea avizelor tehnice de racordare, respectiv tarifele de racordare si temeiul legal al acestora.

  • Începerea execuției efective a înstalației electrice este permisa doar după obținerea Avizului Tehnic de Racordare
  • Cererea se face prin electricianul autorizat care asigura proiectarea si executia lucrarii.
  • Punerea sub tensiune a înstalațiilor se face cu respectarea temenului prevăzut în contractul de racordare.
  • Materialele folosite vor respecta mereu certificarea cerută în Proiectul instalației electrice

  • Instalatii electrice interioare
  • Instalatii electrice exterioare
  • Instalatii electrice îngropate
  • Împământări & paratrăsnet
  • Sisteme energie regenerabilă
  • Instalații electrice industriale / linii de producție
  • Tablouri electrice avansate
  • Iluminat public
  • Sisteme monitorizare
  • Sisteme detecție (incendiu, aer viciat etc)

Branșament monofazat
Racordarea electrică monofazată este folosită în special în cazul consumatorilor casnici (rezidențiali). Energia electrică este furnizată printr-o singură fază și permite doar utilizarea receptoarelor monofazate. Puterea unui branșament monofazat poate ajunge, de regulă, până la o putere de aproximativ 7kW.

Branșament trifazat
Este utilizat atât de consumatorii casnici (de regulă case) cât și de consumatorii industriali. Acesta permite echilibrarea puterii electrice pe trei faze, prin urmare puterea simultan absorbită de către receptoare va fi mai mare.

Avantaje sistem electric monofazat față de unul trifazat:
● Costuri de racordare mai mici.
● Costuri de realizare a instalatiei de utilizare mai mici.

Avantaje sistem electric trifazat față de cel monofazat:
●  Permite puteri simultan absorbite mai mari.
●  Permite alimentarea și utilizarea receptoarelor trifazate.

Ce să aleg?
După ce discutăm detaliile proiectului tău și stabilim puterea necesară, îți vom recomanda branșamentul potrivit.

Sisteme Fotovoltaice Romania SRL autorizat ANRE

CE INSEAMNA ATESTAREA ANRE?

Compania noastra detine Atestarea ANRE de tip B si lucreaza in vederea obtinerii atestatului de tip A. 

Pentru moment suntem deci atestati sa prestam servicii de proiectare și executare de instalații electrice exterioare/interioare pentru incinte/construcții civile și industriale, branșamente aeriene și subterane, la tensiunea nominală de 0,4 kV; încercări de echipamente și instalații electrice de joasă tensiune;

Realizează încercări/măsurători la echipamentele și instalațiile electrice de joasă tensiune, conform reglementărilor din domeniu, inclusiv normelor tehnice incidente.
Toate competențele atestatului de tip A1 și, în plus, realizează încercări/măsurători la echipamentele și instalațiile electrice de medie tensiune, conform reglementărilor din domeniu, inclusiv normelor tehnice incidente.
Încercări de echipamente și instalații electrice în vederea certificării conformității tehnice a centralelor electrice în raport cu normele tehnice aplicabile
Toate competențele atestatelor de tip A1 și A2 și, în plus, realizează încercări/măsurători la echipamentele și instalațiile electrice de înaltă tensiune, conform reglementărilor din domeniu, inclusiv normelor tehnice incidente.

Toate competențele atestatului de tip A1 și, în plus:

  • execută instalații electrice exterioare/interioare aferente incintelor/clădirilor civile și industriale;
  • execută instalații de utilizare de joasă tensiune;
  • execută, verifică, măsoară prize de pământ, instalații de legare la pământ și de paratrăsnet aferente clădirilor civile și industriale și emite buletinele de verificare/măsurare aferente acestora.
Toate competențele atestatului de tip Bi și, în plus, execută branșamente electrice și instalații de racordare la joasă tensiune, aeriene și/sau subterane, monofazate și trifazate, destinate alimentării cu energie electrică a locurilor de consum, a locurilor de producere sau a celor de consum și producere.

Proiectează:

  • instalații electrice exterioare/interioare aferente incintelor/clădirilor civile și industriale;
  • instalații de utilizare de joasă tensiune;
  • branșamente electrice și instalații de racordare la joasă tensiune, aeriene și/sau subterane, monofazate și trifazate, destinate alimentării cu energie electrică a locurilor de consum, a locurilor de producere sau a celor de consum și producere.
Toate competențele atestatelor de tip Be și Bp

Din echipa noastra fac parte persoane cu urmatoarele calificari si competente:

  • Electrician autorizat ANRE gradul IIA, IIB
  • Instalator autorizat ANRE – PGIU, PGD
  • Atestat ISCIR – Responsabil cu verificarea tehnică în utilizare a aparatelor de încălzit P ≤ 400 kW
  • Verificator de proiecte atestat MDLPA Nivelul 1
  • Domeniul Ie – Instalații electrice
  • Domeniul It – Instalații termice
  • Domeniul Ig – Instalații de utilizare gaze naturale
whiteboard, kanban, work-4054377.jpg
Sisteme Fotovoltaice Romania SRL autorizat ANRE

De ce sa lucrezi cu noi?

Sisteme Fotovoltaice Romania SRL este formata din echipele cu specialisti cu experienta, gata sa iti ofere solutia potrivita.
Firmă Autorizată ANRE Atestat ANRE tip B (include atestatele Bp, Be, Bi și A1), ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001, ISO 45001, ISO 50001.
Eliberăm avizele, documentatiile și rapoartele necesare.

ISO 14001

Certificare Sisteme de management de mediu

ISO 27001

Certificare Sisteme de Management al Securitatii Informatiei

ISO 9001

Certificare Sisteme de management al calității

ISO 50001

Certificare Sisteme de management al energiei.

ISO 45001

Certificare Sisteme de management al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale

Scroll to Top